Joogaa matkalla

Kotioloissa jooga kuuluu päivittäiseen elämään. Vaikkei joka päivä tule tehtyä varsinaista harjoitusta, niin vähintäänkin selän kierrot kuuluvat jokaiseen aamuun. Iltaisin on tapana venytellä etu- ja takareidet, vaikka sohvalla, jos ei muuten ehdi.

Vuodessa olen matkoilla n. 6-8 viikkoa. Se on pitkä aika olla joogaamatta, ja yleensä viikonkin matkalla alan kaipaamaan harjoittelua. Jos joogamattoa ei ole mukana, mutta hotellihuoneessa on kokolattiamatto, pystyy aika hyvin soveltamaan, liukuminen on toki ongelma. Tilanpuute on usein este hotellihuoneessa joogaamiselle. Viime talven reissussa ei ollut tilaa, ei joogamattoa, eikä pehmeätä alustaa, niin joogaharjoitukset jäivät vähiin. Syksyllä yritin viikon matkalla lainata hotellista joogamattoa, mutta sain 100 cm pitkän makuualustarullan, joka ei suostunut suoristumaan.

Nyt on taas matka edessä ja tällä kertaa pakkaan mukaan matkajoogamattoni. Tai ei se varsinaisesti ole matkajoogamatto, painoakin 3 kg, mutta varsinaiseen 6 kg mattooni verrattuna se on kevyt. Mukaan lähtee myös jooga-aiheisia kirjoja, jotta en jää ihan jälkeen opinnoissa. Jätän sitten pois vaikka pari turhaa vaatekertaa (niitä on aina kuitenkin liikaa mukana).

matkalle mukaan

Ennen jokaista matkalle lähtöä kissat alkavat päivystää huolestuneen näköisenä matkalaukun vieressä.

Entä mitä joogaa matkalla kannattaa tehdä? Jos kärsit aikaerosta, niin joogalla voi olla hyvinkin tasapainottava vaikutus. Ensimmäiset päivät väsyynenä matkateosta kannattaa toki ottaa rauhallisesti, tehdä avaavia liikkeitä, lempeitä kiertoja ja hengitysharjoituksia. Jos joogan harjoittaminen on tuttua ja osa asanoista sujuu ulkomuistista, niin voimien palatessa improvisoiden ja fiiliksen mukaan. Jos joogan harrastaminen on uutta, mutta haluaa silti pitää rutiineista kiinni, hyvä vaihtoehto on nettijoogapalvelut, kuten Yogaia. Useimmissa hotelleissa on yleensä kohtalaisesti toimiva wifi, ja kännykänkin näyttö riittää hätätapauksessa ohjeiden seuraamiseen.

Olen suunnitellut matkaa varten 2 erilaista n. 30 minuutin flowjoogasarjaa. Flowjoogalla tarkoitetaan joogaa, jossa asanasta toiseen siirrytään sulavasti hengityksen avulla. Asanoiden välissä tehdään usein myös välivinyasa. Yleinen versio on sellainen jossa lankusta punnerretaan ensin alas, sitten ylöspäin katsovaan koiraan ja sitten alaspäin katsovaan koiraan. Flowjoogassa ei tule oikeastaan ollenkaan pysähdyksiä, vaan keho pysyy liikkeessä, ja hengitys rytmittää. Pidän flowjoogasta koska siinä tulee lämmin ja tuntuu että on tehnyt jotain. Matkalla ollessa 30 minuutin harjoitus on sopivan lyhyt, jotta ehtii heti heräämisen jälkeen tehdä ennen päivän varsinaista ohjelmaa. Pitkien matkapäivien ja autossa istumisien jälkeen keho kiittää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s