Kiertoliikkeet

Muistan että aloittaessani joogan inhosin kiertoja, ne tuntuivat aina siltä että vatsasta loppuu tila, sisäelimet ovat liian ahtaalla ja hengittäminen vaikeaa. Sinnikkäästi silti harjoittelin. Nykyään ne tuntuvat, mutta eivät kuitenkaan epämukavalta ja hengittäminenkin sujuu kierron aikana.

Kiertoliikkeitä on olemassa kymmeniä erilaisia, ja monessa tarvitaan myös hyvää tasapainoa. Osa niistä tehdään seisten, osa istuen ja osa maaten. Selän kiertoon on hyvä ottaa aluksi tuntumaa istuvassa asennossa, jolloin voi keskittyä täysin kehon kuuntelemiseen, eikä tarvitse samalla murehtia tasapainossa pysymistä.

Aina ennen joogaharjoitusta on hyvä olla n. 3 tuntia syömättä, mutta se on erityisen tärkeää silloin kun tehdään kiertoja. Liikkeitä helpottaa myös jos suoli ja virtsarakko ovat tyhjät. Harjoittele kiertoja esim. aamulla pian heräämisen jälkeen, kun vatsa on vielä tyhjä.

kierto

Harjoitus

Helpoin versio, josta on hyvä aloittaa on lattialla istuen, selkä suorassa.

Suorista vasen jalka ja vie oikea jalka toisen yli, jalkapohja lattiaa vasten.Voit myös pitää vasemman jalan vasemmalla puolella, jos se tuntuu helpommalta.

Hengitä sisään ja suorista selkä.

Lähde uloshengityksen avulla hitaasti viemään ylävartaloa oikealle, pitäen samalla selkää mahdollisimman suorassa. Voit auttaa käsillä. Pidä oikeaa kättä lattiaa vasten ja vasemmalla kädellä voit halata koukussa olevaa jalkaa.

Varmista että molemmat istuinluut (pakarat) pysyvät kiinni lattiassa ja että selkä on suorassa. Tuo asentoa vähän takaisinpäin, jos vasen pakara nousee.

Pysy kierrossa muutaman hengityksen ajan. Muista toistaa toiselle puolelle.

Terveysvaikutuksia

Myös kiertoliikkeillä on terveysvaikutuksia. Tärkeimpiä ovat:

  1. Verenkierto vatsan alueella lisääntyy ja sisäelimet aktivoituvat. Tämä tehostaa ruoansulatusta sekä sisäelimien puhdistumista kuona-aineista.
  2. Selkärangan lihakset saavat tehdä töitä ja selän liikkuvuus paranee.
  3. Selkäkivut vähenevät pidemmällä aikavälillä. Muista olla varovainen, silloin jos alaselkä on kipeä.

Älä tee kiertoliikkeitä jos kärsit välilevyn pullistumasta tai olet raskaana.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s